Laddar klickbar länk och logga - Bengts Breda Bilder . . .
© Naturproduktion Bengt Hedberg / Senast uppdaterad: 2016-12-29

Bengt Hedberg - Biografi
© Bengt Hedberg, Solna, Sweden
Grafiskt bearbetad bild av björkstam, 23 augusti 2009 – © Bengt Hedberg, Solna, Sweden - Mer färgrafik
Mellan Sälka och Singi 21 augusti 2016 under vandring på Kungsleden.
Presentation
Bengt har hela sitt vuxna liv arbetat som fotograf och även skribent med inriktning på landskapsfotografi, friluftsliv, kajak-, cykel- och vandringsresor. Idag tar fotograferandet en mindre del och själva aktiviteterna en större. Bengts fotografiska ambitioner sträcker sig över det mesta av naturens oändliga formspråk.

Fakta
Född 1950. Bosatt i Solna. Utbildad reportagefotograf på Christer Strömholms fotoskola 1972-73. Under 10 år fotograf vid forskningslab på Karolinska Sjukhuset i Solna t.o.m. 1983. Arbetade parallellt och därefter med att utveckla sin egen fotografering och samarbetet med kollegorna i gruppen Naturbild. Han har under årens lopp publicerat ett stort antal reportage (text- & bild) samt producerat bildspel. Sedan 2002 arbetar Bengt i egen regi. Han fotograferar mycket bilder från vandringsresor i Europa, speciellt i alpområdena i Italien, Österrike. Bengt har på senare år även ägnat sig åt att bearbeta fotografiska motiv konstnärligt till rent grafiska uttrycksformer, samt arbetar med dokumentärfilm på hobbynivå.
Specialitet: "Bengts Breda Bilder" (och texter)

Bengt har arbetat med panoramaformat sedan år 1988. Denna gedigna erfarenhet använder han idag till sina väl genomtänkta kompositioner. Favoritmotiven för dessa ibland extremt breda bilder är miljö- och landskapsbilder i mycket hög upplösning. Även interiörer. Den kanske extrema tanken att med en enda avlång bild få dekorera ett helt tågätt, eller varför inte sidorna på ett kryssningfartyg, ligger därför helt inom möjligheternas ram. Mer nära till hands ligger kanske ett panorama som akustiskt dämpande som utsmyckning i ett konferensrum. Eller varför inte dekorera en lång trist korridor med en landskapsbild att vandra igenom?

Att arbeta mer med skrivandet är också något som ligger Bengt varmt om hjärtat. Som språklig stilist har han en bredd även på det området, med en omvittnad förmåga att forma levande och uttrycksfulla texter.

Mer om min breda bildfilosofi
Publicerade böcker
  • Naturskydd i Sverige (Svenska Turistföreningens Förlag), 1987
    En presentation av skyddad natur och naturskyddets utveckling i Sverige. Ingår i serien "Känn Ditt Land".
  • En Svensk Bredsida (Svenska Turistföreningens Förlag), 1992
    En presentation av Sverige från norr till söder med 56 bilder i panoramaformat. Text på svenska, engelska och tyska.
  • Svenska Äventyr (Svenska Turistföreningens Förlag), 1994
    Äventyr från den annorlunda vandringen runt kröken till en vintervecka med cykling på Gotska Sandön.